Tokaj- Hegyalja
Tokaj-Hegyalja Magyarország legelső borvidéke és egyik legszebb vidéke. Sajátos háromszög alakú fekvése, a Tokaj-Abaújszántó-Sátoraljaújhely közötti szelíd lankákkal, enyhén emelkedő hegyoldalakkal, a Bodrog folyóval tarkított tája minden évszakban különös varázzsal fogadja az idelátogatót. A híres történelmi borvidék Magyarország északkeleti részében, a Zempléni-hegység déli területein helyezkedik el. Ezen a varázslatos tájon a szerencsés környezeti tényezők és a szorgalmas szőlőművelők, borászok apáról fiúra szálló, titkokat őrző szakértelme eredményeként születik a "Borok királya, a királyok bora", a Tokaji. A Zemplén-hegység déli lejtőin elhelyezkedő szőlődűlők jó fekvése, a vulkáni eredetű talajszerkezet, az őszi napsugarak, a közeli Bodrog folyóról felszálló pára kedvező hatásainak összessége a tokaji bor minőségének és különlegességének egyik titka.Tokaji jelleg kialakulása
A kizárólagosan fehérbort termelő régió alapvető szőlőfajtája a furmint, a hárslevelű és kisebb mértékben a sárgamuskotály. Az ősz eleji esőzések és a hajnali ködök hatására erős Botrytises nemes rothadás indul meg. Viszont a speciális mikroklímából adódóan az esős időt hosszú, meleg, napos periódus követi, ami elősegíti a bogyók töppedését, cukrosodását, különleges nemes zamatanyagok kialakulását. Ezt a folyamatot helyileg aszúsodásnak nevezik. Az aszúkészítés ma is évszázados hagyományra épül. Szüretkor a fürtökről a bogyókat szemenként külön leszedik, alul lyukas kádakba helyezik, ahol az aszúszemek súlyuknál fogva kinyomják magukból az un. Eszenciát, illetve nektárt. Az aszú borok készítésénél a "gönci hordó" űrmérete és a "puttony" száma határozza meg a későbbi minőséget. Három puttonyos aszú készítéséhez egy gönci (136 literes) hordóhoz három puttony (3 X 25kg) összezúzott aszúszemet tesznek a kádba, majd ezt felöntik egy gönci hordó új vagy óborral, mindezt időjárástól függően többször felkeverik, majd állni hagyják. Ezt követően hordóba fejtik és a pincében esztendőkön át érlelik. A pincék falát bársonyos penész vonja be, amely segíti a borok fejlődését, és állandó szinten tartja a páratartalmat.

A Tokaji gyógyító hatása
A tokaji borok gyógyhatása régóta ismert és bizonyított, erre utal a gyógyszerkönyvekben, patikamúzeumokban található, ma is jól ismert jellegzetes négyszögletű palack a "Vinum Tokajense Passum" felirattal. Fejedelmi bor a szó legnemesebb értelmében. II. Rákóczi Ferenc kedvenc itala volt, de cárok, királyok, pápák, államférfiak, költők, művészek is rendkívüli jelzőkkel illették. Titkát évek óta keresik. A legendák az igazságot őrzik, csodák és varázslatok nincsenek, a megoldás az aszúbogyókban rejlik, amit a mai modern kutatási és vizsgálati módszerek is igazolnak. A Tokaji Aszú igazi különlegességnek, ritkaságnak számít. A benne lévő szénhidrátok, szerves savak, észterek, aminosavak, a magasabb rendű alkoholok, az aszúsodást előidéző Botrytis Cinerea által termelt botryticin nevű antibiotikum, valamint a létrejövő elsődleges aromaanyagok, a speciális Tokaj-hegyaljai borkezelés, érlelés, a Hegyaljai pincék különleges viszonyai teszik igazán ritkasággá a Tokaji Aszút.

Tokaji borvidék - világörökség

UNESCO – VILÁGÖRÖKSÉG

1972. november 16-án született meg az UNESCO Világörökség Egyezménye, mely napjainkig is a legjelentősebb szerepet játsza Földünk természeti és kulturális értékeinek megőrzésében. Az egyezményt eddig 180 ország írta alá, kötelezettséget vállalva arra, hogy a saját területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára, illetve hogy lehetősége szerint hozzájárul a Világörökségi Listán szereplő helyszínek védelméhez. A világörökség részévé kiemelkedő jelentőségű és egyetemes értékeket képviselő kulturális és természeti örökségi helyszínek válhatnak, amelyek az egész emberiség számára egyedi jelentőséggel bírnak.

A listára való felvétel szigorú feltételeinek 2005. júliusáig összesen 812 helyszín felelt meg 137 állam területén, közülük 628 kulturális, 160 pedig természeti kategóriában vált a Világörökség részévé. További 23 helyszín besorolása egy ún. "vegyes" kategóriába történt, mivel ezek mind a kulturális, mind a természeti kategória kritériumainak megfelelnek. Magyarország nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti magát a rangos Világörökségi Listán.

A kulturális örökségek között tartjuk számon az úgynevezett kultúrtájakat, amelyek az ember és a természet kölcsönhatása
révén alakultak ki - azaz emberkéz alkotta őket, de természeti hatásokkal szervesen együttműködve. Ilyen a nyolc magyarországi helyszín közül a Tokjai Történelmi Borvidék 2002-ben világörökséggé nyilvánított része.

A Tokaji borvidék összesen 27 települést foglal magába. A terület a világ első zárt borvidéke volt, 1737-ben született meg a királyi rendelet, felsorolva azokat a településeket, amelyek határában a tokaji bor előállításához alkalmas szőlő termelhető. Az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen, eredeti formában való továbbélése és a terület évezredes egysége indokolta, hogy a borvidéket a világörökség részévé nyilvánítsák.
A borvidék legkiemelkedőbb termőhelyei, összesen 9 település képezi a világörökségi terület magját, illetve Sátoraljaújhelyen az Ungvári Pince, Sárospatakon a Rákóczi Pince, a hercegkúti Gomboshegyi Pincesor, Tolcsván az Oremus pincéi, Valamint a Tokaj Kereskedőház Bormúzeuma. A borvidék többi települése a világörökségre vonatkozó UNESCO konvenció szerint védőzóna a világörökségi magtelepülések körül.

Termékek:

• Tokaji Furmint
Minőségi Félédes fehérbor

A szőlőkataszter I. osztályába sorolt Poklos dűlőben termett és október végén szüretelt szőlőből készült csodálatos nemesédés bor, mely kellemes maradék cukortartalommal és szép savakkal rendelkezik. Könnyed, harmonikus, gyümölcsös íz világ jellemzi, melyben a tokaji borok mézessége, simulékonysága érezhető.

Kezdő és haladó borivók számára egyaránt ajánlott.

• Tokaji Furmint
Félszáraz minőségi fehérbor

Verhetetlen a maga nemében, minden ami Tokaj- Hegyalját jellemzi az benne van, Zempléni tölgyfahordós érlelés, markáns savak, nagy test.
A furmint szinte kilóg belőle, összetéveszthetetlen íz illat harmónia, óriási karakterrel. Nehéz és könnyed ételek mellé kivalló, étrendi hatása tökéletes

• Tokaji Aszú 3 puttonyos
Édes tokaji borkülönlegesség

Furmint, Hárslevelű, Muskotály szólófajtáknál bekövetkezett nemes rothadás ( botritis cinerea) következtében kialakuló, kézzel szemenként szedett aszúszemekből és több száz évre visszanyúló technológiával készült édes Tokaji Borkülönlegesség. A 3 puttonyos Aszú, a magasabb puttony számúakhoz képest a legalacsonyabb cukortartalommal rendelkezik, de ez nem befolyásolja kiváló minőségét. Színe világos borostyán, izében jól megfigyelhető az aszúra jellemzó botritiszes íz mellyel kellemes gyümölcsösség párosul. Élvezeti értéke:10-12C-on a legjobb. Vadhúsokhoz, libamájhoz, gyümölcsökhöz és desszertekhez fenséges íz harmóniát kölcsönöz.

• Tokaji Aszú 5puttonyos
Édes tokaji borkülönlegesség

Furmint, Hárslevelű szőlőfajtánál bekövetkezett Nemes rothadás ( Botritis cinerea) következtében kialakuló Aszúszemekből készült és tölgyfahordóban érlelt Tokaji borkülönlegesség. 2004-es évi aszútermés rendkívül jó alapanyagot biztosított számunkra és ezt kihasználva egy többszörösen aranyérmes bort készítettünk belőle. Rendkívüli íz harmónia jellemzi, mely egy kerek egészet alkot. Élvezeti értéke 10-12C-on a legkiválóbb. Desszertként az étkezést befejezve garantáltan maradandó íz élményt okoz.

• Tokaji Aszú 6 puttonyos
Édes tokaji borkülönlegesség

Furmint, Hárslevelű szőlőfajtánál bekövetkezett Nemes Rothadás (botritis cinerea) következtében kialakuló Aszúszemekből készült és tölgyfahordóban több éven keresztül érlelt Tokaji Borkülönlegességek. Ez a 10 és 6 esztendős bor már önmagáért beszél, borversenyek állandó győztesei és a Világ összes Nemesédes borai között is kimagaslóan megállják helyüket és képviselik magas szinten Magyarországot, Tokaj – Hegyalját. Élvezeti értékük 10-12C-on a legkirályibb. Különleges alkalmak megkoronázásaként ajánljuk fogyasztani.