VILLÁNYRÓL

A Villány-Siklós borvidék Magyarország legdélebben fekvő hegyvidékén, a Villányi-hegység fennsíkjain és lejtőin terül el. A vidék ideális mediterrán jellegű klímája és talaja már a borszerető rómaiakat is megigézte, akik meghonosították a szőlőtermesztést.

A magyarok követték a rómaiak példáját. A török uralom után betelepített német szőlőmunkások hozták magukkal szőlőfajtájukat, a Kékoportót.

A XIX. Században a filoxéra elpusztította a magyar szőlőállomány nagy részét. Ezt követően jelentek meg az újabb fajták mint a Kékfrankos és a Cabernet Sauvignon.

A Villányi templomhegy gyönyörű panorámájával Teleki grófot is lenyűgözte, aki itt épített vadászkastélyt egykoron. A Dolium Pince ajtajából szép kilátás nyílik az egykori kastélypark megmaradt fáira.

BOROK

Cabernet Franc: Bársonyosan fanyar ízű, gazdag zamatú testes bor, a mediterrán éghajlati sajátosságú táj jellegzetes aromáival.Rendkívül komplex bor, csodálatos harmóniával, ízmélységgel, hosszú lecsengéssel.

Cabernet Sauvignon: Különleges minőségű száraz vörösbor, mélyvörös színével, bársonyos fanyarságával. Magában hordozza a mediterrán jelleget, feketeribizli szeder és az erdei gyümölcsök illatát. Zamatában finoman jelenik meg a csersav és a fahordós érlelés.

Pinot Noir: Meleg illatú, gyümölcsízeit (meggy, cseresznye) hosszan megtartó, elegáns vörösbor. Rubinvörös, testes bársonyos, finom aromákkal bíró, viszonylag magas alkoholtartalmú bor. Lassan érő, ám értékeit hosszú ideig megőrzi.

Kékfrankos: Borának színe még éretten is közelebb áll a bíborlilához, mint a melegebb vörösbor színekhez. Karakteres bor, savai kemények.

Chardonnay: Szép, zöldessárga színű bor, olajos mozgással és aranyos bevillanásokkal. Illata a virágillathoz hasonló. Ízében a hársmézre emlékeztet. Szép savakkal bír, telt, széptestű, elegáns, korrekt bor.

Tramini: Színe aranysárga. Illata intenzív, rózsa és sárgabarack fedezhető fel benne. Ízében a fahéjra és a licsire emlékeztet. Finom, visszafogott fűszerezéssel készített fehérhús-ételek saláták bora, de szépen harmonizál gyümölccsel, könnyű desszertekkel is.

Olaszrizling: A történelmi borvidék egyik legismertebb fehérszőlőjéből készült, illatos, zamatát hosszan szájában őrzi az ember. Karakteres finom savakat tartalmazó emlékezetes bor.

Rosé: Kellemes hagymahéj színű, fűszeres gyümölcsillatú (málna, eper) és zamatú bor. Élénk savakkal rendelkezik.

Kékoportó: Rendkívüli szín és zamatgazdagságú a savak és cserzőanyagok bársonyosak ebben a száraz minőségi vörösborban.