Tokaj- Hegyalja Borvidék

Tokaj-Hegyalja Magyarország legelső borvidéke és egyik legszebb vidéke. Sajátos háromszög alakú fekvése, a Tokaj-Abaújszántó-Sátoraljaújhely közötti szelíd lankákkal, enyhén emelkedő hegyoldalakkal, a Bodrog folyóval tarkított tája minden évszakban különös varázzsal fogadja az idelátogatót. A híres történelmi borvidék Magyarország északkeleti részében, a Zempléni-hegység déli területein helyezkedik el. Ezen a varázslatos tájon a szerencsés környezeti tényezők és a szorgalmas szőlőművelők, borászok apáról fiúra szálló, titkokat őrző szakértelme eredményeként születik a "Borok királya, a királyok bora", a Tokaji. A Zemplén-hegység déli lejtőin elhelyezkedő szőlődűlők jó fekvése, a vulkáni eredetű talajszerkezet, az őszi napsugarak, a közeli Bodrog folyóról felszálló pára kedvező hatásainak összessége a tokaji bor minőségének és különlegességének egyik titka.
Mobirise

A kizárólagosan fehérbort termelő régió alapvető szőlőfajtája a furmint, a hárslevelű és kisebb mértékben a sárgamuskotály. Az ősz eleji esőzések és a hajnali ködök hatására erős Botrytises nemes rothadás indul meg. Viszont a speciális mikroklímából adódóan az esős időt hosszú, meleg, napos periódus követi, ami elősegíti a bogyók töppedését, cukrosodását, különleges nemes zamatanyagok kialakulását. Ezt a folyamatot helyileg aszúsodásnak nevezik. Az aszúkészítés ma is évszázados hagyományra épül. Szüretkor a fürtökről a bogyókat szemenként külön leszedik, alul lyukas kádakba helyezik, ahol az aszúszemek súlyuknál fogva kinyomják magukból az un. Eszenciát, illetve nektárt. 

Az aszú borok készítésénél a "gönci hordó" űrmérete és a "puttony" száma határozza meg a későbbi minőséget. Három puttonyos aszú készítéséhez egy gönci (136 literes) hordóhoz három puttony (3 X 25kg) összezúzott aszúszemet tesznek a kádba, majd ezt felöntik egy gönci hordó új vagy óborral, mindezt időjárástól függően többször felkeverik, majd állni hagyják. Ezt követően hordóba fejtik és a pincében esztendőkön át érlelik. A pincék falát bársonyos penész vonja be, amely segíti a borok fejlődését, és állandó szinten tartja a páratartalmat. 

Mobirise
 • A Tokaji gyógyító hatása - A tokaji borok gyógyhatása régóta ismert és bizonyított, erre utal a gyógyszerkönyvekben, patikamúzeumokban található, ma is jól ismert jellegzetes négyszögletű palack a "Vinum Tokajense Passum" felirattal. Fejedelmi bor a szó legnemesebb értelmében. II. Rákóczi Ferenc kedvenc itala volt, de cárok, királyok, pápák, államférfiak, költők, művészek is rendkívüli jelzőkkel illették. Titkát évek óta keresik. A legendák az igazságot őrzik, csodák és varázslatok nincsenek, a megoldás az aszúbogyókban rejlik, amit a mai modern kutatási és vizsgálati módszerek is igazolnak. A Tokaji Aszú igazi különlegességnek, ritkaságnak számít. A benne lévő szénhidrátok, szerves savak, észterek, aminosavak, a magasabb rendű alkoholok, az aszúsodást előidéző Botrytis Cinerea által termelt botryticin nevű antibiotikum, valamint a létrejövő elsődleges aromaanyagok, a speciális Tokaj-hegyaljai borkezelés, érlelés, a Hegyaljai pincék különleges viszonyai teszik igazán ritkasággá a Tokaji Aszút.
 • Tokaji borvidék - UNESCO világörökség - 1972. november 16-án született meg az UNESCO Világörökség Egyezménye, mely napjainkig is a legjelentősebb szerepet játsza Földünk természeti és kulturális értékeinek megőrzésében. Az egyezményt eddig 180 ország írta alá, kötelezettséget vállalva arra, hogy a saját területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára, illetve hogy lehetősége szerint hozzájárul a Világörökségi Listán szereplő helyszínek védelméhez. A világörökség részévé kiemelkedő jelentőségű és egyetemes értékeket képviselő kulturális és természeti örökségi helyszínek válhatnak, amelyek az egész emberiség számára egyedi jelentőséggel bírnak
A listára való felvétel szigorú feltételeinek 2005. júliusáig összesen 812 helyszín felelt meg 137 állam területén, közülük 628 kulturális, 160 pedig természeti kategóriában vált a Világörökség részévé. További 23 helyszín besorolása egy ún. "vegyes" kategóriába történt, mivel ezek mind a kulturális, mind a természeti kategória kritériumainak megfelelnek. Magyarország nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti magát a rangos Világörökségi Listán.
A kulturális örökségek között tartjuk számon az úgynevezett kultúrtájakat, amelyek az ember és a természet kölcsönhatása  révén alakultak ki - azaz emberkéz alkotta őket, de természeti hatásokkal szervesen együttműködve. Ilyen a nyolc magyarországi helyszín közül a Tokjai Történelmi Borvidék 2002-ben világörökséggé nyilvánított része.

A Tokaji borvidék összesen 27 települést foglal magába. A terület a világ első zárt borvidéke volt, 1737-ben született meg a királyi rendelet, felsorolva azokat a településeket, amelyek határában a tokaji bor előállításához alkalmas szőlő termelhető. Az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen, eredeti formában való továbbélése és a terület évezredes egysége indokolta, hogy a borvidéket a világörökség részévé nyilvánítsák. 

A borvidék legkiemelkedőbb termőhelyei, összesen 9 település képezi a világörökségi terület magját, illetve Sátoraljaújhelyen az Ungvári Pince, Sárospatakon a Rákóczi Pince, a hercegkúti Gomboshegyi Pincesor, Tolcsván az Oremus pincéi, Valamint a Tokaj Kereskedőház Bormúzeuma. A borvidék többi települése a világörökségre vonatkozó UNESCO konvenció szerint védőzóna a világörökségi magtelepülések körül.
Mobirise

Termékek

 1. Tokaji Furmint  - Minőségi Félédes fehérbor - A szőlőkataszter I. osztályába sorolt Poklos dűlőben termett és október végén szüretelt szőlőből készült csodálatos nemesédés bor, mely kellemes maradék cukortartalommal és szép savakkal rendelkezik. Könnyed, harmonikus, gyümölcsös íz világ jellemzi, melyben a tokaji borok mézessége, simulékonysága érezhető. 
  Kezdő és haladó borivók számára egyaránt ajánlott. 
 2. Tokaji Furmint - Félszáraz minőségi fehérbor - Verhetetlen a maga nemében, minden ami Tokaj- Hegyalját jellemzi az benne van, Zempléni tölgyfahordós érlelés, markáns savak, nagy test.
  A furmint szinte kilóg belőle, összetéveszthetetlen íz illat harmónia, óriási karakterrel. Nehéz és könnyed ételek mellé kivalló, étrendi hatása tökéletes
 3. Tokaji Aszú 3 puttonyosÉdes tokaji borkülönlegesség - Furmint, Hárslevelű, Muskotály szólófajtáknál bekövetkezett nemes rothadás ( botritis cinerea) következtében kialakuló, kézzel szemenként szedett aszúszemekből és több száz évre visszanyúló technológiával készült édes Tokaji Borkülönlegesség. A 3 puttonyos Aszú, a magasabb puttony számúakhoz képest a legalacsonyabb cukortartalommal rendelkezik, de ez nem befolyásolja kiváló minőségét. Színe világos borostyán, izében jól megfigyelhető az aszúra jellemzó botritiszes íz mellyel kellemes gyümölcsösség párosul. Élvezeti értéke:10-12C-on a legjobb. Vadhúsokhoz, libamájhoz, gyümölcsökhöz és desszertekhez fenséges íz harmóniát kölcsönöz.
 4. Tokaji Aszú 5puttonyos - Édes tokaji borkülönlegesség - Furmint, Hárslevelű szőlőfajtánál bekövetkezett Nemes rothadás ( Botritis cinerea) következtében kialakuló Aszúszemekből készült és tölgyfahordóban érlelt Tokaji borkülönlegesség. 2004-es évi aszútermés rendkívül jó alapanyagot biztosított számunkra és ezt kihasználva egy többszörösen aranyérmes bort készítettünk belőle. Rendkívüli íz harmónia jellemzi, mely egy kerek egészet alkot. Élvezeti értéke 10-12C-on a legkiválóbb. Desszertként az étkezést befejezve garantáltan maradandó íz élményt okoz.
 5. Tokaji Aszú 6 puttonyos - Édes tokaji borkülönlegesség - Furmint, Hárslevelű szőlőfajtánál bekövetkezett Nemes Rothadás (botritis cinerea) következtében kialakuló Aszúszemekből készült és tölgyfahordóban több éven keresztül érlelt Tokaji Borkülönlegességek. Ez a 10 és 6 esztendős bor már önmagáért beszél, borversenyek állandó győztesei és a Világ összes Nemesédes borai között is kimagaslóan megállják helyüket és képviselik magas szinten Magyarországot, Tokaj – Hegyalját. Élvezeti értékük 10-12C-on a legkirályibb. Különleges alkalmak megkoronázásaként ajánljuk fogyasztani.

Villány-Siklós Borvidék

A Villány-Siklós borvidék Magyarország legdélebben fekvő hegyvidékén, a Villányi-hegység fennsíkjain és lejtőin terül el. A vidék ideális mediterrán jellegű klímája és talaja már a borszerető rómaiakat is megigézte, akik meghonosították a szőlőtermesztést. 
A magyarok követték a rómaiak példáját. A török uralom után betelepített német szőlőmunkások hozták magukkal szőlőfajtájukat, a Kékoportót.
A XIX. Században a filoxéra elpusztította a magyar szőlőállomány nagy részét. Ezt követően jelentek meg az újabb fajták mint a Kékfrankos és a Cabernet Sauvignon.
A Villányi templomhegy gyönyörű panorámájával Teleki grófot is lenyűgözte, aki itt épített vadászkastélyt egykoron. A Dolium Pince ajtajából szép kilátás nyílik az egykori kastélypark megmaradt fáira.

Termékek

 1. Cabernet Franc - Bársonyosan fanyar ízű, gazdag zamatú testes bor, a mediterrán éghajlati sajátosságú táj jellegzetes aromáival.Rendkívül komplex bor, csodálatos harmóniával, ízmélységgel, hosszú lecsengéssel. 
 2. Cabernet Sauvignon - Különleges minőségű száraz vörösbor, mélyvörös színével, bársonyos fanyarságával. Magában hordozza a mediterrán jelleget, feketeribizli szeder és az erdei gyümölcsök illatát. Zamatában finoman jelenik meg a csersav és a fahordós érlelés. 
 3. Pinot Noir - Meleg illatú, gyümölcsízeit (meggy, cseresznye) hosszan megtartó, elegáns vörösbor. Rubinvörös, testes bársonyos, finom aromákkal bíró, viszonylag magas alkoholtartalmú bor. Lassan érő, ám értékeit hosszú ideig megőrzi.
 4. Kékfrankos - Borának színe még éretten is közelebb áll a bíborlilához, mint a melegebb vörösbor színekhez. Karakteres bor, savai kemények.
 5. Chardonnay - Szép, zöldessárga színű bor, olajos mozgással és aranyos bevillanásokkal. Illata a virágillathoz hasonló. Ízében a hársmézre emlékeztet. Szép savakkal bír, telt, széptestű, elegáns, korrekt bor. 
 6. Tramini - Színe aranysárga. Illata intenzív, rózsa és sárgabarack fedezhető fel benne. Ízében a fahéjra és a licsire emlékeztet. Finom, visszafogott fűszerezéssel készített fehérhús-ételek saláták bora, de szépen harmonizál gyümölccsel, könnyű desszertekkel is.
 7. Olaszrizling - A történelmi borvidék egyik legismertebb fehérszőlőjéből készült, illatos, zamatát hosszan szájában őrzi az ember. Karakteres finom savakat tartalmazó emlékezetes bor. 
 8. Rosé - Kellemes hagymahéj színű, fűszeres gyümölcsillatú (málna, eper) és zamatú bor. Élénk savakkal rendelkezik. 
 9. Kékoportó - Rendkívüli szín és zamatgazdagságú a savak és cserzőanyagok bársonyosak ebben a száraz minőségi vörösborban. 

Egri Borvidék

Az egri történelmi borvidék, mintegy 5000 hektárnyi szőlő ültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. Éghajlata hűvös, száraz, az ősz hosszú, a tavasz későn érkezik. Talaja riolittufán kialakult nyiroktalaj, ami helyenként agyagos. Jellemző szőlőfajtái:

Chardonnay, Hárslevelű, Királyleányka, Leányka, Olaszrizling, Ottonel muskotály, Zenit, Cabernet franc, Blauburger, Medoc, Merlot, Pinot noir, Kékfrankos, Kadarka, Blauer portugieser.

A borvidék két eredetvédelmi körzetre tagozódik, Eger várost és a körülötte fekvő 17 községet foglalja magába: Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya az egri, illetve Aldebrő, Feldebrő,Tófalu, és Verpelét a debrői körzetben.


A BORVIDÉK KÖZPONTJA: EGER

Eger városa, ez a több mint ezeréves kisváros, dicső történelmi múltjával, értékes műemlék együtteseivel, boraival és gyógyvizeivel Magyarország leghíresebb városainak egyike. Egert történelmi városként szokták emlegetni, de úgy is, mint a barokk, a bor, a gyógy- és termálvizek és diákok városát. Már első királyunk, Szent István uralkodása alatt püspöki székhely volt. A történelem viharai nem kímélték a várost, a tatárjárás idején majdnem elpusztult, de a XII. században épített kővára a török harcok idején már nagyon fontos szerepet játszott a védelemben. Dobó István várkapitány és 2000 fős maroknyi csapata 1552-ben több mint egy hónapig álltak ellent a negyvenszeres török túlerőnek. Eger a barokk városa, városképét a barokk uralja. A XVII. században jelentős kulturális és művelődési központ volt. Az elmúlt évszázadok építészetének közel 170 kiemelkedő alkotása maradt fent szinte érintetlen szépségben: a vár és erődrendszere, a vármúzeum, a kazamata, a kőtár, a Gótikus Palota, a Líceum, a Főegyházmegyei Könyvtár, a Specula obscura (a Csillagvizsgáló), a periszkóp, az Érseki Palota, a városfalrészlet és a bástya, a Török fürdő, a Megyeháza épülete a Fazola Henrik kovácsolta vaskapukkal, az egykori megyei börtön, az Irgalmasok temploma a kórházzal, a Ciszter és a jezsuita gimnáziumok, a Foglárium, az ortodox parochia és a templom, a rokokó kispréposti palota, a Főszékesegyház, a barokk ciszter, minorita és ferences templomok, a szervita templom, a Minaret, a nagypréposti palota, az Érseki Gyűjteményi Központ, a Telekessy István Patikamúzeum habán edényekkel, a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum az író lakóházában.

A város és környéke híres történelmi borvidék. A lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat termelve, mint az Egri Bikavér, az Egri Leányka, Debrői Hárslevelű, Egri Chardonnay, Egri Cabernet franc és sauvignon, Egri Merlot, Egri Kékfrankos és Kékmedoc. Az egri borvidék a rendszerváltozás után rendkívül gyors fejlődésen ment át. A szőlőültetvények területe a hagyományos és az új fajták legjobb termőhelyekre történő újratelepítésével jelentősen növekedett (Nagy-Eged, Pajdos). A fejlett nyugati borkultúrákban működő AOC rendszert meghonosították. Az egy nagy állami borászati vállalat mellett több száz közepes és kisméretű borászat megalapításával és látványos fejlődésével a borvidék borainak minősége jelentősen javult. A legöregebb borospincék kora a 400 évet is meghaladja, de napjainkban is vájnak még új pincéket. Nyugodtan mondhatjuk azt, hogy Eger a borok bástyája.

A térség gyógyító hatású vizeit már a XV. században ismerték. A török hódoltság alatt több nyilvános fürdő működött, amelyek közül a felújított, Török fürdő néven ismert Arnaut pasa fürdője ma is várja a gyógyulni vágyókat. Közvetlen szomszédságában található az egri termál strandfürdő, ugyancsak itt található a Bitskey fedett versenyuszoda is. A látnivalók mellett évente visszatérő programsorozatok várják az idelátogatókat, köztük szabadtéri fesztiválok, hangversenyek, folk- és moderntánc bemutatók

Mobirise
Egri Bikavér

Védett eredetû száraz vörösbor

Az Egri borvidék jellegzetes bora, mely Ostoros és Novaj községek határában termett. E borunk a Kékfrankos, Kékoportó, Zweigelt és Cabernet Sauvignon szõlõfajtákat egyesíti magában így a Zweigelt finom tanninjaival, a Cabernet fûszerességével, a Kékfrankos gyümölcsösségével találkozik aki megkóstolja. Marhahúsokhoz, vadhúsokhoz ajánljuk fogyasztását 16-18 °C-on.

Kapcsolat:
infokina@kkik.hu

Kereskedelmi Csoport
+36 70 528 5675
+36 30 699 3469
impex2@kkik.hu

Iroda
+36 30 699 3460
+36 1 239 4691

24 órás portaszolgálat
Tel: +36 1 320 0711

Cím
KKIK Kft.
1135 Budapest, Béke út 26
Hungary

Nyitvatartás 
Hétfő-Péntek:       8-16 óráig
Szombat:              10-16 óráig
Vasárnap:                       zárva

Adószám:
         12300479-2-41
Cégjegyzékszám:
         01-09-663862

HTML Code Generator