A kizárólagosan fehérbort termelő régió alapvető szőlőfajtája a furmint, a hárslevelű és kisebb mértékben a sárgamuskotály. Az ősz eleji esőzések és a hajnali ködök hatására erős Botrytises nemes rothadás indul meg. Viszont a speciális mikroklímából adódóan az esős időt hosszú, meleg, napos periódus követi, ami elősegíti a bogyók töppedését, cukrosodását, különleges nemes zamatanyagok kialakulását. Ezt a folyamatot helyileg aszúsodásnak nevezik. Az aszúkészítés ma is évszázados hagyományra épül. Szüretkor a fürtökről a bogyókat szemenként külön leszedik, alul lyukas kádakba helyezik, ahol az aszúszemek súlyuknál fogva kinyomják magukból az un. Eszenciát, illetve nektárt.
Az aszú borok készítésénél a "gönci hordó" űrmérete és a "puttony" száma határozza meg a későbbi minőséget. Három puttonyos aszú készítéséhez egy gönci (136 literes) hordóhoz három puttony (3 X 25kg) összezúzott aszúszemet tesznek a kádba, majd ezt felöntik egy gönci hordó új vagy óborral, mindezt időjárástól függően többször felkeverik, majd állni hagyják. Ezt követően hordóba fejtik és a pincében esztendőkön át érlelik. A pincék falát bársonyos penész vonja be, amely segíti a borok fejlődését, és állandó szinten tartja a páratartalmat.
Termékek
Az egri történelmi borvidék, mintegy 5000 hektárnyi szőlő ültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. Éghajlata hűvös, száraz, az ősz hosszú, a tavasz későn érkezik. Talaja riolittufán kialakult nyiroktalaj, ami helyenként agyagos. Jellemző szőlőfajtái:
Eger városa, ez a több mint ezeréves kisváros, dicső történelmi
múltjával, értékes műemlék együtteseivel, boraival és gyógyvizeivel
Magyarország leghíresebb városainak egyike. Egert történelmi városként
szokták emlegetni, de úgy is, mint a barokk, a bor, a gyógy- és
termálvizek és diákok városát. Már első királyunk, Szent István
uralkodása alatt püspöki székhely volt. A történelem viharai nem
kímélték a várost, a tatárjárás idején majdnem elpusztult, de a XII.
században épített kővára a török harcok idején már nagyon fontos
szerepet játszott a védelemben. Dobó István várkapitány és 2000 fős
maroknyi csapata 1552-ben több mint egy hónapig álltak ellent a
negyvenszeres török túlerőnek. Eger a barokk városa, városképét a barokk
uralja. A XVII. században jelentős kulturális és művelődési központ
volt. Az elmúlt évszázadok építészetének közel 170 kiemelkedő alkotása
maradt fent szinte érintetlen szépségben: a vár és erődrendszere, a
vármúzeum, a kazamata, a kőtár, a Gótikus Palota, a Líceum, a
Főegyházmegyei Könyvtár, a Specula obscura (a Csillagvizsgáló), a
periszkóp, az Érseki Palota, a városfalrészlet és a bástya, a Török
fürdő, a Megyeháza épülete a Fazola Henrik kovácsolta vaskapukkal, az
egykori megyei börtön, az Irgalmasok temploma a kórházzal, a Ciszter és a
jezsuita gimnáziumok, a Foglárium, az ortodox parochia és a templom, a
rokokó kispréposti palota, a Főszékesegyház, a barokk ciszter, minorita
és ferences templomok, a szervita templom, a Minaret, a nagypréposti
palota, az Érseki Gyűjteményi Központ, a Telekessy István Patikamúzeum
habán edényekkel, a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum az író lakóházában.
A
város és környéke híres történelmi borvidék. A lakosság csaknem 1000
éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat termelve,
mint az Egri Bikavér, az Egri Leányka, Debrői Hárslevelű, Egri
Chardonnay, Egri Cabernet franc és sauvignon, Egri Merlot, Egri
Kékfrankos és Kékmedoc. Az egri borvidék a rendszerváltozás után
rendkívül gyors fejlődésen ment át. A szőlőültetvények területe a
hagyományos és az új fajták legjobb termőhelyekre történő
újratelepítésével jelentősen növekedett (Nagy-Eged, Pajdos). A fejlett
nyugati borkultúrákban működő AOC rendszert meghonosították. Az egy nagy
állami borászati vállalat mellett több száz közepes és kisméretű
borászat megalapításával és látványos fejlődésével a borvidék borainak
minősége jelentősen javult. A legöregebb borospincék kora a 400 évet is
meghaladja, de napjainkban is vájnak még új pincéket. Nyugodtan
mondhatjuk azt, hogy Eger a borok bástyája.
A térség gyógyító hatású vizeit már a XV. században ismerték. A török hódoltság alatt több nyilvános fürdő működött, amelyek közül a felújított, Török fürdő néven ismert Arnaut pasa fürdője ma is várja a gyógyulni vágyókat. Közvetlen szomszédságában található az egri termál strandfürdő, ugyancsak itt található a Bitskey fedett versenyuszoda is. A látnivalók mellett évente visszatérő programsorozatok várják az idelátogatókat, köztük szabadtéri fesztiválok, hangversenyek, folk- és moderntánc bemutatók
HTML Code Generator